Manastirea Pangarati

Manastirea PangaratiNu departe de Bisericani, urmând soseaua Piatra Neamt – Bicaz (DN15), un drum colateral urca pâna în apropierea hidrocentralei „Dimitrie Leonida” de la Stejaru, unde se afla un alt ansamblu monumental care poate fi reperat de la mare distanta. Aici, la rasarit de Muntele Botosanu, pe care constructorii l-au strapuns cu un tunel de aductiune lung de aproape 5 km, pe malul stâng al pârâului Pângarati, se afla Manastirea Pângarati, un asezamânt de veche traditie de pe valea Bistritei.

Din vechea incinta, turnul-clopotnita de pe latura sudica, înalt de 34 m si care îndeplinea si rolul de turn de intrare, s-a prabusit în anul 1996 în timpul cutremurului din noaptea de 11-12 iunie. Aceasta constructie avea parterul întarit de patru contraforti de colt, dar fiind ridicata pe un teren în panta, cu o structura neomogena, nu a mai rezistat. Contrafortii din colturile sud-est si nord-est au fost înglobati partial în corpul de chilii numit impropriu „chiliile Lapusneanu”, semn ca aceste chilii au fost construite ulterior turnului. Perpendicular pe zidul vestic al turnului s-a pastrat un fragment de zidarie de piatra care, probabil, facea parte din peretele sudic al zidului de incinta. Lipit acestui fragment se afla scara de intrare la al doilea nivel al turnului, de unde, printr-o scara interioara din lemn, se putea urca la camera clopotelor, care este de fapt un adaos realizat în cursul veacului al XIX-lea.

Manastirea PangaratiSe mai pastreaza, de asemenea, zidul de incinta de pe latura rasariteana, care era dublat de un rând de chilii ale caror beciuri au fost descoperite în urma cercetarilor arheologice întreprinse în anii 1993-1994. Zidul nordic este si el însotit de un sir de chilii ce se termina în dreptul turnului de nord-est, numit si „turnul militar” si care a fost restaurat în anii 1991-1995. În ceea ce priveste turnul de nord-vest, acesta a suferit mai multe reparatii si transformari, pe locul sau aflându-se centrala termica a complexului si trapeza la etaj.

Manastirea PangaratiFoarte interesanta si în acelasi timp îndelung controversata este biserica zidita aici de Alexandru Lapusneanu. Nu numai pentru faptul ca din punct de vedere arhitectural este cu totul altceva în comparatie cu ceea ce acelasi voievod a ctitorit la Bistrita sau la Manastirea Slatina, ci mai ales pentru existenta a doua biserici suprapuse, caz extrem de rar pe care nu-l mai regasim decât la Biserica „Sf. Ioan Botezatorul” de la Suceava. În plus, inexistenta unei inscriptii votive din vremea acestui voievod a generat si genereaza înca multe semne de întrebare, unii cercetatori rezumându-se la datele din pisania care s-a pastrat pâna astazi.

Manastirea PangaratiCtitoria lui Alexandru Lapusneanu de la Pângarati reproduce destul de stângaci si la proportii reduse planul primelor lacasuri de închinaciune zidite de Stefan cel Mare. Biserica cu hramul „Sf. Dumitru” este în forma de nava, cu absidele laterale înglobate în grosimea zidariei si marcate în exterior cu rezalituri flancate de contraforti, iar absida altarului pentagonala, cu o fereastra în ax sub care s-a amplasat un picior de sustinere. Ferestrele de la etaj sunt mai îngrijit executate decât cele de la parter, deschise toate catre sud. Intrarea de la parter – practicata mai târziu pe latura de sud – are un chenar de piatra asemanator cu ancadramentul ferestrelor, fiind împodobit cu muluri care se întretaie în unghi drept. Deasupra intrarii se afla un lintel de piatra ornamentat cu un scut, pe suprafata caruia s-a executat, cu oarecare stângacie, stema Moldovei.

Mai multe informatii gasiti pe site-ul oficial al Manastirii Pangarati Neamt.

3 comentarii la Manastirea Pangarati

  1. […] : – Slujba de Inviere la Manastirea Pangarati (2 km distanta de pensiune) – Masa festiva a […]

  2. oana stefura spune:

    Am vizitat aceasta manastire la indrumarea unui prieten adevarat care candva si a gasit linistea sufleteasca in aceste locuri pasnice.Vreau sa va zic ca Manastirea Pangarati este sinonimul cuvantului rai.Va spun asta pt ca oricine va merge acolo si se va ruga se va regasi pe sine iar viata lui se va schimba complet.cel putin mie asa mi s a intamplat…..
    Va sfatuiesc sa vizitati aceasta manastire

  3. […] cele mai “căutate” de către doritorii de turism ecumenic sunt: – Mănăstirea Pangarati – Mănăstirea Agapia – Mănăstirea Bistriţa – Mănăstirea Horaiţa – Mănăstirea Neamţ – […]

Adaugă comentariul tău

©2007-2017 Pensiunea Balad'oR | Cazare in Bicaz Neamt | Pensiune in Bicaz Neamt | Sus