Piatra Neamţ, staţiune turistică ?

Municipiul Piatra Neamţ continuă demersurile pentru obţinerea statului de staţiune turistică. Consiliul Local a aprobat săptămâna aceasta proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei şi a anexelor aferente privind atestarea municipiului Piatra Neamţ ca staţiune turistică de nivel naţional. Proiectul a fost demarat în toamna anului, când specialiştii din primărie au început să lucreze la declaraţia în care să specifice condiţiile care sunt îndeplinite. Primăria Piatra Neamţ a transmis apoi Ministerului Turismului o cerere şi documentaţia pentru atestarea staţiunii, care cuprinde monografia turistică, documentaţia privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, avizate şi aprobate şi fişa staţiunii turistice.

Încă din mandatul trecut, primarul Gheorghe Ştefan şi-a manifestat dorinţa de a transforma oraşul într-o adevărată staţiune turistică, iar proiectele acestuia s-au concentrat pe reliefarea acestei posibilităţi. Demersurile administraţiei locale vin şi pe fondul modificării criteriilor de clasificare a staţiunilor turistice.

Staţiunile turistice vor fi atestate numai după îndeplinirea unor criterii obligatorii (privind amplasarea acestora în teritoriu, condiţiile de acces, dotări, etc), precum şi a unui cumul de condiţii suplimentare, potrivit unui proiect de hotărâre privind modificarea HG 867/2006, adoptat în şedinta din 13 august a Executivului. Atestarea staţiunilor turistice se află în proces de reanalizare conform noilor criterii stabilite de Ministerul pentru IMM şi Turism. Reprezentanţii staţiunilor au termen-limită 15 octombrie pentru a trimite o declaraţie pe proprie răspundere în care să specifice condiţiile care sunt îndeplinite.

Staţiunile de interes naţional trebuie să dispună de un număr minim de 500 locuri în structurile de primire turistică, iar cele de interes local trebuie să dispună de minim 100 locuri. Criteriile suplimentare de atestare a staţiunilor turistice vizează printre altele: existenţa de trenuri cu regim de rezervare a locurilor care să oprească în gara care deserveşte staţiunea (cotat cu 10 puncte), spaţii comerciale pentru activităţi de prestări servicii (bancă, schimb valutar, agenţie de turism); săli de spectacole şi săli de conferinţe cu o capacitate totală de minim 40 la sută din numărul locurilor existente în staţiune (30 puncte); canalizare centralizată (50 puncte), etc. Punctajul minim pentru atestarea staţiunilor de interes naţional este de 135 puncte, iar cel pentru staţiunile de interes local este de 90 puncte.

Obţinerea statutului de staţiune turistică de interes naţional ar facilita obţinerea de fonduri importante pentru dezvoltarea oraşului.

Sursa: Realitatea Media

Adaugă comentariul tău

©2007-2017 Pensiunea Balad'oR | Cazare in Bicaz Neamt | Pensiune in Bicaz Neamt | Sus