Turism ecumenic

Vizitarea mănăstirilor din judetul Neamt

Datorită numărului mare de schituri şi mănăstiri vechi risipite pe întinsul judeţului Neamţ, această zonă a devenit, în timp, una dintre cele mai căutate zone pentru turism ecumenic. De altfel cel mai mare procent din numărul total al turiştilor care ajung în ţinuturile neamţului este reprezentat de turiştii care vin să viziteze aşezările monahale de aici. Fie că este vorba de vechi biserici, de schiturile mai retrase sau de cunoscutele mănăstiri, acestea adună în fiecare an mii şi mii de vizitatori, atraşi de renumele lăcaşurilor monahale, de frumuseţea arhitecturală a acestora, de frumuseţea locurilor sau de faima duhovnicilor de pe aceste meleaguri.

Cele mai căutate destinaţii pentru turismul ecumenic îl reprezintă de departe mănăstirile, în special mănăstirile grupate în zonele Valea Bistritei si Târgu Neamt.

Mănăstirile cele mai „căutate” de către doritorii de turism ecumenic sunt:
Mănăstirea Pangarati
– Mănăstirea Agapia
Mănăstirea Bistriţa
– Mănăstirea Horaiţa
– Mănăstirea Neamţ
– Mănăstirea Petru Vodă
– Mănăstirea Războieni
– Mănăstirea Secu
– Mănăstirea Sihăstria
– Mănăstirea Văratec

Valea Bistriţei este zona cu cele mai numeroase monumente. La distanţe relativ mici se succed aşezăminte cu un bogat trecut istoric, multe dintre ele ctitorii domneşti, alături de construcţii modeste, rod al unor strădanii de obşte, care nu copleşesc prin monumentalitate dar încântă prin simetrie şi printr-un dezvoltat simţ al proporţiilor.

Fiecare dintre cele de mai sus sunt binecunoscute ca fiind locuri de pelerinaj, mai ales cu ocazia sărbătorilor de Paşte, de Crăciun sau de Anul Nou.

Schiturile vechi – locuri de pelerinaj

Printre schiturile mai vechi sau mai noi (parte din ele ridicate între timp la rang de mănăstiri) şi care constituie deasemenea destinaţii pentru turismul ecumenic, putem enumera:
– Schitul Agapia din Deal (Agapia Veche)
– Schitul Almaş
– Schitul Buhalniţa
– Schitul Durău
– Schitul Nechit
– Schitul Sihla

Adaugă comentariul tău

©2007-2017 Pensiunea Balad'oR | Cazare in Bicaz Neamt | Pensiune in Bicaz Neamt | Sus